Skip to main content

Har jeg snerydningspligt?

Er du i tvivl om, hvad du har af pligter, når det kommer til snerydning ved din bolig? 

Som husejer kan det koste dig dyrt at undlade at overholde dine vinterpligter i forhold til snerydning og saltning. Det er nemlig dit ansvar, at blandt andet det fortov, der støder op til din grund, er farbart. Og farbart betyder altså både, at der er ryddet sne, og at der er blevet saltet.

Sidder du nu og tænker, hvorfor det dog er så vigtigt, at du kommer ud med din sneskovl, når det drysser ned fra himlen med sne? Så er svaret ganske enkelt, at det er for at undgå, at nogen skal komme til skade. Og sker det på din grund – ja, så er det dig, der står med erstatningsansvaret. 

Snerydningspligt – hvor, hvornår og hvorfor?

Støder der et eller flere fortov op til din grund? Så skal du forbi med din sneskovl her – gerne efterfulgt af en omgang saltning. Er du så heldig, at du bor på en grund, hvor der ikke støder fortov op til? Så kan du stadig ikke helt se dig fri for at skulle ud at rydde sne.

Det skal være sådan, at både postbud og skraldemand kan udføre sit arbejde hos dig uden at sætte liv og lemmer på spil. Det vil altså sige, at du som minimum skal sørge for, at der er ryddet sne hen til din postkasse og din skraldespand.

Her har du pligt til at rydde sne på din grund:

  • På alle de fortove, der støder op til din grund
  • Ved skraldespand og postkasse
  • På trapper på din grund, der fører op til din bolig
  • I din indkørsel og på din havegang

Hvornår gælder din snerydningspligt?

Er der varslet snevejr, behøver du ikke at ligge søvnløs om natten og vente på, at du kan komme ud med din sneskovl. Men falder der sne om natten, bør du sørge for at få ryddet dit fortov og andre udenomsarealer, inden du tager afsted på arbejde om morgenen. 

Det hedder sig, at du har snerydningspligt fra klokken 7 til 22 – søndag kan du dog sove længe og vente til klokken 8. Der er dog på ingen måde forventeligt, at du skal ud om natten, eller at du kan gøre det, mens du er på arbejde i dagtimerne. Det vigtigste er, at du får det gjort hurtigst muligt. 

Er der varslet snestorm om natten, så sæt vækkeuret en halv times tid, før du plejer, så du både har tid til at drikke morgenkaffe og få ryddet fortovet, inden arbejdet kalder. Og tag om nødvendigt en tur igen med skovlen, når du kommer hjem fra arbejde ud på eftermiddagen. Så har du dit på det rene.

Hvorfor er der i det hele taget snerydningspligt?

Hvad tror du, der ville ske, hvis ikke der var snerydningspligt? Hvor mange mennesker tror du så, der helt af sig selv ville sørge for at få ryddet deres fortove mellem kl. 7 og 22 på hverdage?

Der ville helt sikkert være mange fortove, der ville være fyldt med sne og is – og som faktisk ville være deciderede farlige at gå på. Når der er spejlglat, er det nemt at falde – og især ældre mennesker og andre gangbesværede er meget udsatte, når det er hvidt og glat udenfor.

Reglerne i forhold til snerydningspligt er lavet sådan, at alle de, der ejer et hus eller en anden form for bolig, er tvunget til at hjælpe til med at holde fortove og andre færdselsområder farbare. Det er med til at sørge for, at vores alle sammens daglige gang kan fortsætte, selvom der falder hvidt sne ned fra himlen, og termometret peger på temperaturer under frysepunktet.

Snerydningspligt på privat vej

Bor du på en privat vej, gælder der nogle særlige regler for, hvordan du skal forholde dig til snerydning på selve den vej, som du bor på. Langt de fleste ejerforeninger går sammen om at hyre et snerydningsfirma til at holde vejen i vintermånederne. Og de går altså på den måde sammen om at betale for udgifterne til snerydning.

Kommer der ikke et firma og rydder jeres vej? Så skal du som husejer sørge for at fjerne sne på den del af vejen, der går ud fra dit hus. Du skal tage ud til midten af kørebanen – og så skal huset over for dig tage den anden del af kørebanen. Her skal både ryddes sne og saltes, så det er forsvarligt at køre på jeres private vej. 

Bestil Snevagten til at rydde sne på din vej

Ring til os på telefon 73 70 84 48, eller send os en mail på kundeservice@snevagten.dk. Vi sidder klar til at hjælpe dig.