Skip to main content

Fang os i dag

14. april 2024

Hvordan fungerer urea vejsalt?

I Danmark bruger vi enormt meget vejsalt for at forhindre glatte veje og fortove i vinterhalvåret. Salt har desværre en lang række kedelige konsekvenser, der koster vores samfund dyrt. Det være sig alt fra rust på biler og tæring på vejbelægninger til ømme, sviende hundepoter og udtørring af plantelivet.

Urea er et alternativ til vejsalt. Men hvad er urea egentlig for en størrelse, og hvilke fordele og ulemper er der ved at bruge det som et alternativ til vejsalt? Det tager vi et kig på i denne artikel.

Hvad er urea?

Kært barn har mange navne, og det gælder også, når talen falder på urea. Urea er oprindeligt et urinstof, som bliver udskilt som et affaldsprodukt i dyreurin. Mange former for urea bliver dog i dag fremstillet på anden vis, og køber du urea i det lokale byggemarked, er chancen for, at det er blevet fremstillet syntetisk meget stor.

Her er der altså ikke tale om noget, der kommer fra dyrenes urin, men noget som er menneskeskabt på anden vis.

Urea salt – hvad kan du bruge det til?

De danske landmænd bruger flittigt urea som gødning, men det er også velegnet til at tø både sne og is op. Urea er derfor et oplagt alternativ til vejsalt.

Mange danske kommuner bruger allerede urea som vejsalt, når de skal salte i deres gågader og andre steder med fliser. Det er nemlig langt mere skånsomt end det traditionelle vejsalt, der ellers bliver brugt som middel mod sne, is og glat føre.

Fordele og ulemper ved urea vejsalt

Der er både fordele og ulemper forbundet med at erstatte dit vejsalt med urea. Urea er dyrere i anskaffelsespris, men til gengæld er det mere skånsomt for din vejbelægning og for fintfølende hunde- og kattepoter.

Fordele ved at anvende urea som vejsalt

  • Det er mere skånsomt mod katte- og hundepoter.
  • Det er mere skånsomt mod beton, fliser og andre former for belægning.
  • Det er mere skånsomt mod biler, cykler og metal.
  • Det er mindre skadeligt for miljøet end vejsalt.
  • Det bliver ikke så nemt slæbt med ind under skoene.
  • Det kan sprøjtes ud i væskeform.

Ulemper ved at anvende urea som vejsalt

  • Det er dyrere i anskaffelsespris end vejsalt.
  • Det virker kun ved temperaturer ned til minus fem grader.
  • Det er vandsugende, og det skal derfor opbevares et tørt sted.
  • Det kan få dit ukrudt til at vokse ekstra meget.

Findes der andre alternativer til vejsalt?

Der bliver forsket på livet løs for at finde et godt og miljøvenligt alternativ til vejsalt. For noget skal der til i de kolde måneder, hvor der falder sne og bliver dannet isglatte veje i det danske ganske land. Ellers er det for farligt at bevæge sig rundt, når temperaturerne bevæger sig under frysepunktet, og veje og fortove bliver isglatte.

Grus på de glatte veje

Grus er et naturprodukt, som også har en god ide effekt på sne og is. Det smelter ikke hverken sne eller is, men det skaber friktion, så det er mindre glat at færdes på veje og fortove. Problemet med grus er bare, at det hurtigt bliver spredt og kørt væk, og der skal derfor spredes grus meget ofte, før det har den ønskede effekt. Grus har det også med at stoppe kloakker og afløb til, når det bliver smidt i store mængder.

Fremtidens snerydning og saltning

Om fremtiden byder på infrarød varme eller andre teknikker, der kan tø is og sne op på en miljøvenlig og ugenerede måde, må tiden vise. Hos Snevagten følger vi med i udviklingen og bruger de mest effektive midler for at gøre vejene farbare, så du kan færdes frit uden at bevæge dig ud i et alt for glat føre, når vinteren banker på.

Ring til os, hvis du vil have vores hjælp til snerydning eller saltning

Giv os hos Snevagten et kald på telefon 3871 1700, eller skriv til os på kundeservice@snevagten.dk.

Ring mig op

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.