Regler for snerydning

Som husejer eller virksomhedsejer har du en række af vinterpligter, du ikke kan løbe fra. Hos Snevagten er vi ikke alene eksperter i at rydde sne over hele landet. Vi kender også alt til de gældende regler på området. 

Falder der hvidt drys ned fra himlen, eller hænger der istapper fra dit tag? Så er det som husejer dit ansvar, at der ikke er nogen, der kommer til skade på fortovet eller andet færdselsareal i forbindelse med din grund. Læs med her, og bliv klogere på de gældende regler for snerydning, når det er koldt og hvidt udenfor.

Regler for snerydning på fortove – det skal du huske

Ejer du et hus eller en anden form for bygning, er det dit ansvar, at det ikke er farligt at færdes på din grund. Når du skriver under på skødet til dit hus, skriver du også automatisk under på, at du sørger for snerydning ved din grund. Det gælder både fortov og andre færdselsområder som eksempelvis stien til din postkasse eller din skraldespand, som postbuddet og skraldemanden skal kunne komme til. 

Udover at rydde sne på fortovet har du også pligt til at strø salt, grus eller andet, der forebygger glat føre. Du skal også altid huske at fjerne de istapper, der hænger ned. De kan være endnu mere skadelige end den glatte sne, hvis uheldet skulle være ude. 

I hvilket tidsrum gælder reglerne for snerydning for private?

Fra morgen til aften – mere præcist fra kl. 7 til kl. 22 (dog først fra kl. 8 om søndagen) – skal du sørge for, at det er ufarligt at færdes på fortov og øvrige færdselsarealer ved din grund. Ellers kan du risikere at blive stillet til ansvar, hvis en sen hundelufter eller et tidligt postbud kommer galt afsted ved dit hus. 

Sner det, mens du er på arbejde, skal du ikke stresse over, at du ikke kan komme ud med sneskovlen lige med det samme. Du skal blot sørge for at få det ordnet, så snart du kommer hjem fra arbejde. Reglerne for snerydning lyder på, at du skal fjerne sne og salte, så snart det er muligt. Og det er det altså først, når du har fået fri fra arbejde, og der er nogen hjemme på matriklen til at få det gjort. 

Hvor skal du rydde sne på din grund?

  • På fortovet
  • I din indkørsel
  • På din havegang
  • På trapper foran huset
  • Ved postkasse og skraldespand

Regler for snerydning med traktor

Hos Snevagten anvender vi maskiner til snerydning. Når du hyrer os, er det naturligvis vores ansvar, at alle regler bliver overholdt. Det sørger vi for. Får du os til at rydde sne hos dig, bliver du fri for alle dine snebekymringer. Vi sørger for, at det bliver gjort til aftalt tid, og at du kan leve op til alle de gældende regler om snerydning. 

Hvad så hvis det sner, mens du er ude at rejse?

Reglerne for snerydning bortfalder ikke, hvis du er bortrejst. Det er ikke en gyldig undskyldning for ikke at holde dit fortov og øvrige arealer fri for sne og is. Det vil derfor være smart at alliere dig med naboen eller en anden bekendt, der bor i samme område som dig. Husk både at aftale, at der bliver ryddet sne og strøet salt eller grus. 

Så kan du rejse væk med god samvittighed – uden at bekymre dig om personskader på din grund.  

Regler for snerydning – hvad sker der, hvis de ikke bliver overholdt?

Har du gentagne gange undladt at rydde sne og salte efter forskrifterne, står det kommunen frit for at gøre det for dig – og sende dig en regning på arbejdet. Og den kan du ikke løbe fra at betale.

Du kan også modtage en bøde fra politiet, hvis det bliver meldt af en nabo eller forbipasserende, at du ikke lever op til dine forpligtelser om at rydde sne på dit fortov eller lignende. Det værste scenarium vil dog være, hvis en person falder på fortovet uden for dit hus og kommer til skade. Så kan det nemt blive dyrt for dig, når du står med et erstatningsansvar.

Husk derfor altid at efterleve reglerne om snerydning. Så risikerer du ikke at være skyld i at andre kommer til skade i det glatte føre – eller at skulle betale en bøde for at lade sneen ligge.  

Skal vi hjælpe dig med at overholde reglerne for saltning og snerydning?

Vil du gerne slippe for selv at skulle bruge tid og tankekraft på, om du overholder de gældende regler for at rydde sne og salte på dit fortov eller i din indkørsel? Så hjælper vi dig gerne. Giv os et kald på telefon 73 70 84 48, eller send os en mail på kundeservice@snevagten.dk for at høre mere om, hvad vi kan tilbyde dig.