Regler for snerydning

REGLER FOR SNERYDNING – HVORNÅR HAR DU SNERYDNINGSPLIGT?

Er du i tvivl om, hvad du har af pligter, når det kommer til snerydning ved din grund?

Som grundejer kan det koste dig dyrt at undlade at overholde dine vinterpligter i forhold til snerydning og saltning. Det er nemlig dit ansvar, at blandt andet det fortov, der støder op til din grund, er farbart. Og farbart betyder altså både, at der er ryddet sne, og at der er blevet saltet.

Falder der hvidt drys ned fra himlen, eller hænger der istapper fra dit tag? Så er det som grundejer dit ansvar, at der ikke er nogen, der kommer til skade på fortovet eller andet færdselsareal i forbindelse med din grund. Læs med her, og bliv klogere på de gældende regler for snerydning, når det er koldt og hvidt udenfor.

SNERYDNINGSPLIGT – HVOR, HVORNÅR OG HVORFOR?

Ejer du et hus eller en anden form for bygning, eller har du ansvaret for snerydning eksempelvis for en ejerforening, er det dit ansvar, at det ikke er farligt at færdes på grunden. Når du skriver under på skødet til dit hus, skriver du også automatisk under på, at du sørger for snerydning ved din grund. Det skal være sådan, at eksempelvis både postbud og skraldemand kan udføre sit arbejde hos dig uden at sætte liv og lemmer på spil. Det vil altså sige, at du som minimum skal sørge for, at der er ryddet sne hen til din postkasse og din skraldespand.

Udover at rydde sne på fortovet har du også pligt til at strø salt, grus eller andet, der forebygger glat føre. Du skal også altid huske at fjerne de istapper, der hænger ned. De kan være endnu mere skadelige end den glatte sne, hvis uheldet skulle være ude. 

Her har du pligt til at rydde sne på din grund:

  • På alle de fortove, der støder op til din grund
  • Ved skraldespand og postkasse
  • På trapper på din grund, der fører op til din bolig
  • I din indkørsel og på din havegang

HVAD ER REGLERNE FOR SNERYDNING?

Er der varslet snevejr, behøver du ikke at ligge søvnløs om natten og vente på, at du kan komme ud med din sneskovl. Men falder der sne om natten, bør du sørge for at få ryddet dit fortov og andre udenomsarealer, inden du tager afsted på arbejde om morgenen. 

Fra morgen til aften – mere præcist fra kl. 7 til kl. 22 (dog først fra kl. 8 om søndagen) – skal du sørge for, at det er ufarligt at færdes på fortov og øvrige færdselsarealer ved din grund. Ellers kan du risikere at blive stillet til ansvar, hvis en sen hundelufter eller et tidligt postbud kommer galt afsted ved dit hus.

Sner det, mens du er på arbejde, skal du ikke stresse over, at du ikke kan komme ud med sneskovlen lige med det samme. Du skal blot sørge for at få det ordnet, så snart du kommer hjem fra arbejde. Reglerne for snerydning lyder på, at du skal fjerne sne og salte, så snart det er muligt. Og det er det altså først, når du har fået fri fra arbejde, og der er nogen hjemme på matriklen til at få det gjort. 

Er der varslet snestorm om natten, så sæt vækkeuret en halv times tid, før du plejer, så du både har tid til at drikke morgenkaffe og få ryddet fortovet, inden arbejdet kalder. Og tag om nødvendigt en tur igen med skovlen, når du kommer hjem fra arbejde ud på eftermiddagen. Så har du dit på det rene.

SNERYDNINGSPLIGT PÅ PRIVAT VEJ

Bor du på en privat vej, gælder der nogle særlige regler for, hvordan du skal forholde dig til snerydning på selve den vej, du bor på. Langt de fleste ejerforeninger går sammen om at hyre et snerydningsfirma til at holde vejen i vintermånederne. Og de går altså på den måde sammen om at betale for udgifterne til snerydning.

Kommer der ikke et firma og rydder jeres vej? Så skal du som husejer sørge for at fjerne sne på den del af vejen, der går ud fra dit hus. Du skal tage ud til midten af kørebanen – og så skal huset over for dig tage den anden del af kørebanen. Her skal både ryddes sne og saltes, så det er forsvarligt at køre på jeres private vej.

REGLER FOR SNERYDNING – HVAD SKER DER, HVIS DE IKKE BLIVER OVERHOLDT?

Har du gentagne gange undladt at rydde sne og salte efter forskrifterne, står det kommunen frit for at gøre det for dig – og sende dig en regning på arbejdet. Og den kan du ikke løbe fra at betale.

Du kan også modtage en bøde fra politiet, hvis det bliver meldt af en nabo eller forbipasserende, at du ikke lever op til dine forpligtelser om at rydde sne på dit fortov eller lignende. Det værste scenarium vil dog være, hvis en person falder på fortovet uden for dit hus og kommer til skade. Så kan det nemt blive dyrt for dig, når du står med et erstatningsansvar. Husk derfor altid at efterleve reglerne om snerydning. Så risikerer du ikke at være skyld i at andre kommer til skade i det glatte føre – eller at skulle betale en bøde for at lade sneen ligge. 

HVAD SÅ HVIS DET SNER, MENS DU ER UDE AT REJSE?

Reglerne for snerydning bortfalder ikke, hvis du er bortrejst. Det er ikke en gyldig undskyldning for ikke at holde dit fortov og øvrige arealer fri for sne og is. Det vil derfor være smart at alliere dig med naboen eller en anden bekendt, der bor i samme område som dig. Husk både at aftale, at der bliver ryddet sne og strøet salt eller grus. Så kan du rejse væk med god samvittighed – uden at bekymre dig om personskader på din grund. Alternativt kan du få professionelle til at klare opgaven for dig.

VI HJÆLPER DIG MED AT OVERHOLDE SNERYDNINGS-REGLERNE

Hos Snevagten anvender vi maskiner til snerydning. Når du hyrer os, er det naturligvis vores ansvar, at alle regler bliver overholdt. Det sørger vi for. Får du os til at rydde sne hos dig, bliver du fri for alle dine snebekymringer. Vi sørger for, at det bliver gjort til aftalt tid, og at du kan leve op til alle de gældende regler om snerydning. 

SKAL VI HJÆLPE DIG MED AT OVERHOLDE REGLERNE FOR SALTNING OG SNERYDNING?

Vil du gerne slippe for selv at skulle bruge tid og tankekraft på, om du overholder de gældende regler for at rydde sne og salte på din virksomhedsgrund eller grunden ved din ejer- eller andelsforening? Så hjælper vi dig gerne. Giv os et kald på telefon 73 70 84 48, , eller send os en mail på kundeservice@snevagten.dk for at høre mere om, hvad vi kan tilbyde dig.

Snevagten A/S


Brandstrupvej 10
2610 Rødovre


CVR: 32790291

Følg os