Skip to main content

Saltning af fortov – her er reglerne

Hvis du gerne vil undgå at bryde loven, skal du huske, at du har pligt til både at salte og fjerne sne på fortov, der støder op til din grund. Formålet med reglerne er naturligvis at forebygge, at nogen falder og kommer til skade. Falder postbuddet eller en forbipasserende på fortovet ude foran dit hus, fordi du har glemt at strø salt, står du med håret i postkassen. Det er nemlig dit ansvar, at fortovet er farbart – og det er derfor også dig, der står med et ansvar i forhold til erstatning, hvis uheldet er ude.

Hvis uheldet er ude, risikerer du at blive gjort erstatningsansvarlig, og foruden at skulle betale for svie og smerte kan det også indebære erstatning for tabt førlighed og måske deraf følgende tabt arbejdsfortjeneste.

Hvis du er usikker på reglerne for saltning af fortov og snerydning, så kan du blive klogere lige her. Vi kommer både ind på, hvornår du har pligt til at strø salt og fjerne sne, og hvor henne du ikke må glemme at gøre det på din grund. 

Regler for saltning af fortov

Ejer du en grund eller en bygning med tilstødende fortov, er det dit ansvar, at fortovet bliver ryddet for sne og saltet, så det ikke er glat at gå der. Det gælder både, hvis der er tale om en grundejerforening, en virksomhed eller et hus.

Er der en cykelsti, der grænser op til dit fortov, er det også dit ansvar at gøre den farbar. Har den offentlige sneplov været en tur forbi og sprøjtet fortovet eller cykelstien ud for din grund til med et nyt lag sne, er der ikke noget at gøre ved det. Så er det op på hesten igen for at tage endnu en tur med sneskovlen.

Det er din pligt at holde fortov og cykelsti fri for sne og is – og der er ingen undskyldninger for ikke at have fået det gjort, hvis uheldet skulle være ude.

Hvornår på dagen er snerydning og saltning af fortov obligatorisk?

Du skal i princippet holde dit fortov fri for sne og is i tidsrummet 7-22 på hverdage og fra klokken 8-22 om søndagen. Men du får heldigvis ikke en bøde, hvis du først får det gjort, når du har drukket din morgenkaffe. 

Det vigtigste er, at du sørger for at gøre det, når du har mulighed for det – og gerne så hurtigt som muligt efter, at der er faldet sne. Og så holder det altså ikke i byretten, hvis du sov over dig og ikke nåede at gå en tur med saltposen og sneskovlen, inden du tog på arbejde. Så falder hammeren.

Hvor på din grund skal du huske at salte og skovle sne?

Udover dit fortov skal du også sørge for, at det er muligt at komme til din dør uden at falde. Hvem ved, hvornår postbuddet kommer med en pakke til dig og skal kunne komme til din dør for at få en underskrift? Ud over fortovet skal der altså være fri passage til din postkasse, din skraldespand, din indkørsel, din havegang og på eventuelle trapper ved din dør.

Glem ikke også at fjerne istapper, der hænger ned fra taget. De kan gøre slem skade, hvis de falder ned i hovedet på skraldemanden eller postbuddet en tidlig morgen. 

Sørg derfor for at salte og rydde sne på:

  • Fortovet, der støder op til din grund
  • Cykelstien, der hører med til fortovet
  • Stien, der fører hen til din postkasse og dine skraldespande
  • Trapper, der fører op til din dør
  • Og i hele din indkørsel

Glem ikke saltning af fortov og snerydning, hvis du rejser på ferie

Skal du ud at rejse, skal du ikke alene finde en babysitter til din hund. Du skal også finde en, der vil tage over på saltning af dit fortov. Skulle uheldet være ude, er det ikke en gyldig undskyldning, at du har været ude at rejse og derfor ikke har været hjemme til at stå for snerydning og saltning af dit fortov. 

Så husk at lave en aftale med din nabo eller anden bekendt, der gerne tager dit fortov og andre færdselsarealer ved din grund med, når han eller hun skal ud at svinge sneskovlen. Du kan også betale dig fra det og bestille snerydning og saltning af fortov hos et lokalt snerydningsfirma,

Skal vi hjælpe dig med snerydning og saltning af fortov?

Har du brug for vores hjælp til saltning eller snerydning, står vi altid til rådighed. Der er ikke det sted i Danmark, vi ikke dækker, og der er ikke den sneopgave, der er for stor eller for lille for os. Vi rydder gerne sne væk fra dine fortove og gangarealer ved din ejerforening, andelsforening eller virksomhed og sørger for, at det ikke er spejlglat at gå derpå.

Ring til os på telefon 73 70 84 48 eller skriv til os på kundeservice@snevagten.dk. Så tager vi en snak om, hvordan vi bedst kan hjælpe dig, og hvordan vi gør det til den billigste pris. Vær opmærksom på, at vi ikke udbyder snerydning og saltning til private huse og hjem.